Wat is de maximale afdrukgrootte van een foto op aluminium?

Allereerst een opmerking vooraf.

Voor Sublimatie afdrukken op aluminium moet de technische kwaliteit van de aangeleverde foto van goede kwaliteit zijn. Dit luistert nauw omdat de scherpte bij Sublimatie afdrukken op aluminium aanzienlijk hoger ligt als een afdruk op dibond aluminium, als op papier of welk ander medium dan ook. Let ook op de juiste camera-instellingen! Zie enkele basisinstellingen aan het einde van deze blog.

Een foto heeft pixelafmetingen!

Een foto die uit onze digitale camera’s rolt heeft pixel-afmetingen en dus (nog) geen gangbare lengte-eenheid in bijvoorbeeld cm! Maar wat is de maximale afdrukgrootte van een foto dan? Hoe kunnen we deze bepalen?

Een pixel is het kleinste element van een digitale foto. Pixels zijn de beeldpuntjes waaruit een foto is opgebouwd. Door middel van fotobewerkingssoftware kunnen we vervolgens zelf  bepalen hoeveel pixels in bijvoorbeeld 1 cm of vaak 1 inch worden gestopt (resolutie genaamd). In de regel geldt hierbij hoe meer pixels per cm (overigens meestal uitgedrukt in inch), hoe scherper een foto wordt afgedrukt. Hoe meer van het totaal beschikbare aantal pixels in een cm worden gestopt, hoe kleiner de afdrukgrootte van een foto wordt. Uiteraard geldt dan aan de andere kant hoe minder pixels in een cm worden gestopt, de afdrukgrootte toeneemt. Algemeen wordt gehanteerd dat als maximum geldt 300 pixels per inch, dit omdat onze ogen de verschillen boven 300dpi haast niet meer kunnen waarnemen.

Laten we eens als voorbeeld nemen een camera met een sensor met de volgende pixelafmetingen: 4500 pixels (over de lange zijde) x 3000 pixels (over de korte zijde).  Dit betekent dan dat de sensor van de betreffende camera 4500×3000 = 13.5 mega pixel heeft. Voor kwalitatief drukwerk, dat op leesafstand wordt bekeken, wordt geadviseerd om aan te houden dat een afbeelding 300 pixels per inch bevat (DPI) = 118 pixels per cm.

Indien we nu een resolutie willen hebben van 300/dpi betekent dit dat onze foto de volgende afmetingen krijgt:

4500:300 x 3000:300 = 15inch x 10inch en dit dus bij resolutie van 300dpi. Omgerekend naar cm krijgen we dan een afmeting van ongeveer: 37,5 x 25cm.

Indien we een resolutie willen hebben van 150/dpi betekent dit dat onze foto de volgende afmetingen krijgt:

4500;150 x 3000:150 = 30inch x 20inch bij een resolutie van 150dpi. Omgerekend naar cm krijgen we dan een afmeting van ongeveer: 75 x 50cm.

Een verdubbeling van de grootte. Zoals je dus ziet wijzigt dus de afdrukgrootte als de resolutie wordt aangepast!

Hoe groot moet de resolutie van een afbeelding zijn?

De resolutie die nodig is voor een kwalitatief hoogwaardige afdruk op aluminium op een bepaalde grootte, hoeft niet per definitie 300dpi te bedragen zoals vaak wordt beweerd. Twee factoren spelen hierbij een belangrijke rol:

Een vuistregel: de kijkafstand is gelijk aan twee maal de lange zijde van een afbeelding.

De kijkafstand is gelijk aan twee maal de lange zijde
De kijkafstand van een foto

Dus toegepast op een foto van bijvoorbeeld 80cm x 60cm wordt de kijkafstand 2 x 80cm = 160cm. Naarmate een foto dus groter wordt afgedrukt neemt daarmee de kijkafstand om de foto in zijn geheel goed te kunnen zien toe. Zodra de kijkafstand groter wordt als de leesafstand is het in principe niet meer perse nodig om een afbeelding in een resolutie van 300dpi af te drukken. We moeten de foto immers op kijkafstand bekijken omdat we anders niet de foto in zijn geheel kunnen zien. Daarnaast is de kijkafstand belangrijk omdat slechts een deel van wat we met onze ogen zien scherp wordt weergegeven als we ergens te dicht op staan. Het centrum van wat we met onze ogen zien, is scherp en vanuit het centrum naar de randen wordt ons zicht steeds iets minder scherp.

Naast bovengenoemde Kijkafstand  speelt de keuze van het medium waarop wordt afgedrukt een rol bij het bepalen van de Resolutie. Indien een foto moet worden afgedrukt op Canvas volstaat een aanzienlijk lagere resolutie dan wanneer een foto op aluminium moet worden afgedrukt. Uiteraard als gevolg van de oppervlaktestructuur.

Wat is nu globaal de relatie tussen de afdrukgrootte, de kijkafstand en de resolutie? Wat is de maximale afdrukgrootte van een foto?

Voor een Sublimatie afdruk op aluminium geldt dat de scherpte perceptie aanzienlijk hoger ligt dan bijvoorbeeld bij papier, bij canvas of dibond aluminium het geval is. Dus heel kort door de bocht, hoe meer pixels hoe beter., beter teveel dan te weinig! Onderstaand een grafische weergave van de relatie tussen afdrukgrootte van een foto, de bijbehorende kijkafstand tot een foto en de resolutie voor een foto op aluminium.

Wat is de maximale afdrukgrootte van een foto?
Hoe groot kan een foto worden afgedrukt?

In de praktijk werkt het bij ons vaak net iets anders. Met professionele software die gebruik maakt van uitermate complexe algoritmes wordt de resolutie van een foto (indien nodig) vergroot om de hoogst mogelijke kwaliteit afdruk te behalen. Bij dit proces is het van groot belang dat de technische kwaliteit van de foto maximaal is! Hoe hoger de technische kwaliteit van een foto, hoe meer mogelijkheden bij vergrotingen.

Enkele basis Camera-instellingen vóór het afdrukken van je foto op aluminium

Voor een afdruk op aluminium is een foto van hoge kwaliteit vereist. Het begint met de instellingen op je camera. Deze bepalen voor een groot gedeelte de kwaliteit én mogelijkheden van de afdruk. Kort enkele instellingen:

Heb je vragen of twijfels of je foto geschikt is? Wat je vraag ook is, wij helpen je graag verder…….

Klik hier om je foto op aluminium te bestellen.