Foto’s afdrukken Aluminium: duurzame kwaliteit
Voor al diegenen die langer van hun foto’s willen hebben: Aluminium foto’s – zetten uw herinneringen in het perfecte licht.

Dye sublimatie bestaat al jaren. Ik kwam het het eerst tegen op beurzen voor de grafische industrie en was meteen enorm onder de indruk van de geweldige kwaliteit. Niet overdreven, de kwaliteit is echt fenominaal. Ik dacht dat het goed zou zijn om het geheim te delen van hoe HD Aluminium Prints worden gemaakt en wat ze zo duurzaam maakt, omdat die vraag mij vaak wordt gesteld.

Er zijn veel meer variabelen in het proces dan alleen het afdrukken. Een aangepast icc profiel beheert de kleur zodat wat je ziet op je scherm nauw overeenkomt met je afdruk op aluminium. Het icc-profiel houdt rekening met het papier, de inkt, de printer, de druk, de tijd en de temperatuur die allemaal deel uitmaken van het proces. Daarom is het proces echt de sleutel tot geweldige HD Aluminium afdrukken. Hier zijn de basisprincipes: PRINT, DRUK, AFWERKEN.

PRINTEN- Gewoonlijk moet een vaste stof eerst in een vloeistof veranderen voordat het een gas wordt. Sublimatie is een proces waarbij een vaste stof de vloeibare toestand passeert en rechtstreeks van een vaste stof in een gas overgaat. HD Aluminium afdrukken worden niet rechtstreeks op het aluminium gedrukt. Eerst wordt een gespiegelde afdruk op papier gemaakt met behulp van een inkjetprinter en speciale kleurstoffen.

Een afdruk die rechtstreeks op aluminium wordt gedrukt, zou dezelfde problemen hebben met de duurzaamheid als inkt die op papier of canvas wordt gedrukt. Het zou er gemakkelijk af krassen. Bij sublimatie met kleurstof wordt een commerciële coating op het aluminium aangebracht die hard wordt en een slijtlaag op het aluminium vormt. Wanneer de coating wordt verwarmd, wordt hij iets zachter zodat de kleurstoffen erin kunnen worden gesmolten; wanneer de coating afkoelt, worden de kleurstoffen vergrendeld. De duurzaamheid van HD Aluminium Prints komt van dit twee-stappen proces van drukken en sublimeren.

DRUK- AfdrukkenOpAluminium.nl plaatst de print en het aluminium in een grote hittepers. De kleurstoffen worden stevig tegen het aluminium aangedrukt, zodat de kleurstoffen nergens anders heen kunnen dan naar het gecoate aluminium. De reusachtige hitteplaat verwarmt snel het aluminium en tegelijkertijd ‘sublimeert’ de kleurstoffen in de coating, waardoor ze op hun plaats samensmelten. Klinkt eenvoudig, hè? Nou, hier komt het leuke gedeelte. De kleuren van de afdruk lijken niet op de kleuren op het computerscherm. Wanneer de kleurstoffen in een gas veranderen, veranderen ze van kleur en worden ze de levendige kleuren die verwacht worden in HD Aluminium Prints. Soms denk ik dat ik een vlieg op de afdruk zou willen zijn en dat proces zien gebeuren, maar dan zou ik een platgekookte vlieg zijn en dat zou niet het einde zijn dat ik kies.

AFWERKING- HD Aluminium Prints worden geleverd met gladde randen en afgeronde hoeken. Dit voorkomt beschadingen aan de print en aan degene die de print handled.

Afhenkelijk van het gekozen formaat en afwerking wordt de print geleverd met een op de achterzijde gemonteerd ophangsysteem. Sommige galeries eisen een draad voor het ophangen, dus onze oplossing biedt u maximale flexibiliteit.