Foto op aluminium vergelijken: de 3 technieken

foto op aluminium vergelijken

Voor velen is een foto op aluminium nog steeds een relatief onbekend product. Voor iemand die het product niet kent, lijkt ‘afdrukken op aluminium’ dan ook op ‘afdrukken op aluminium’.

Zelfs degenen die al eens kennis hebben gemaakt met een foto op aluminium herkennen maar vooral kennen vaak niet de verschillen tussen de diverse technieken. Dit ondanks dat de technieken direct herkenbaar worden op het moment dat de producten naast elkaar worden gepresenteerd. Het moge duidelijk zijn dat zonder de juiste productinformatie het heel moeilijk wordt om de juiste keuze te maken bij het bestellen van een foto op aluminium!

Foto op aluminium vergelijken: het begrippenkader

Het begrippenkader dat door de verschillende aanbieders voor een foto op aluminium wordt gehanteerd maakt het allemaal nog minder transparant.

Onderstaand een aantal aandachtspunten voor het bestellen van een foto op aluminium online.

Foto op aluminium vergelijken:

Globaal zijn er 3 technieken, daarmee ook 3 producten met 3 verschillende prijskaartjes, die onder de noemer ‘foto afdrukken op aluminium’ worden verkocht (en dit wordt lang niet altijd duidelijk vermeld op de diverse websites!).

Een eerste onderscheid tussen de verschillende technieken kan in principe al direct worden gemaakt op basis van het gebruikte plaatmateriaal! Enerzijds wordt gebruik gemaakt van echte 100% aluminiumplaat en anderzijds zijn er technieken die gebruik maken van dibond aluminium.

foto op dibond

Dibond aluminium is herkenbaar aan de zwarte kern. Dibond is een sandwichplaat, bestaande uit een zwarte polyethyleen kern met aan beide zijden een zeer dun laagje aluminium. Hierop wordt afgedrukt met UV-inkten (direct druk) die worden opgebracht op het materiaal.

Dit is veruit de goedkoopste techniek en ook veruit het goedkoopste plaatmateriaal. Een andere techniek die gebruik maakt van dibondplaat is het verlijmen van een afdruk op papier op dibond. Ook laatstgenoemde categorie producten wordt vaak verkocht onder de noemer ‘afdruk op aluminium'(!).

foto op aluminium Op 100% aluminium-panelen, dus zonder zwarte kunststof kern, wordt de afdruk gesublimeerd. SUBLIMEREN is heel eenvoudig gezegd een techniek waarbij speciale inkten onder zéér hoge druk en zéér hoge temperatuur worden ingebracht in het aluminium (en niet zoals bij de andere technieken worden opgebracht).

Bij het bedrukken volgens onze speciale sublimatietechniek op deze duurzame drager ontstaat een product met unieke eigenschappen. Eigenschappen die bij de technieken die gebruik maken van dibond niet of maar deels terug te vinden zijn.

Onze Sublimatie Techniek: je foto op aluminium

AfdrukkenOpAluminium.nl  maakt gebruik van SUBLIMEREN om aluminium te bedrukken. Een techniek die veel arbeidsintensiever is en gebruik maakt van een plaatmateriaal dat aanzienlijk kostbaarder is als de technieken die dibond-aluminium als drager hebben.

De sublimatie-aluminiumpanelen zijn echte design-panelen en ogen absoluut stijlvoller, luxueuzer en strakker als dibond. Dit wordt met name veroorzaakt door het feit dat je bij een dibondpaneel vanaf de zijkant tegen een zwarte kunststof kern aankijkt. Een sublimatie-afdruk bezit unieke eigenschappen als kras-, vuur-, water- en uiterst UV-bestendig, geschikt voor binnen en buiten.

De kwaliteit van een sublimatie afdruk is qua scherpte, kleurintensiteit, helderheid, contrast en duurzaamheid door geen enkel ander medium of techniek te overtreffen of zelfs te benaderen. Sublimatie afdrukken zijn uitermate uv-bestendig, krasbestendig, waterbestendig en zelfs vuurbestendig doordat de inkten worden ingebracht in het materiaal. Bovengenoemde eigenschappen in combinatie met de uiterst hoge kwaliteit aluminium panelen doen een foto op aluminium haast 3D lijken.

Let ook op extra kosten voor een foto op aluminium

Een foto op aluminium vergelijken. Onderstaand een vergelijking van de afdrukkwaliteit en materiaaleigenschappen tussen de drie producten die onder de noemer afdrukken op aluminium worden aangeboden.

Prijs kleur- helderheid scherpte Uv- kras- duurzaamheid binnen/ toepasbaar-
intensiteit contrast bestendig bestendig algemeen buiten heid
Direct druk op dibond ++ + + + + + + + ++
Foto op papier verlijmen op dibond +++ ++ ++ ++ ++ – – + – – +
Sublimatie afdruk op 100% aluminium ++(1) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++
(1) de prijzen van sublimatie afdrukken van AfdrukkenOpAluminium.nl zijn zeer concurrerend en liggen dicht bij de prijzen van direct druk op dibond aluminium en vaak zelfs eronder.

Klik hier om je foto op aluminium online bij ons te bestellen.